onsdag, juli 11, 2007

Det finns bara ett under

Pyramiderna i Giza, Kairo, är det enda av de ursprungliga sju underverken som finns kvar idag. Därför röstade nyligen hela den del av världen som har tillgång till internet om sju nya underverk. Märklig grej, men i alla fall en aning mer demokratiskt än förra gången, när nån ensam grek (ska kolla upp vem) bestämde alldeles själv.

I alla fall, först fanns pyramiderna med bland de 21 potentiella underverken man kunde rösta på. De skulle alltså kunna bli återutvalda - eller bli utknuffade ur den exklusiva skara de tillhört i tusentals år. Så Egypten blev putt och klagade. Ett ursprunglig underverk skulle inte behöva utsättas för något så förnedrande. Och helt plötsligt kunde man på omröstningssidan läsa att "efter noggranna överväganden och med hänsyn tagen till egyptiska myndigheters syn på saken, så har pyramiderna utnämnts till ett honorary wonder of the world, och går inte längre att rösta på".

I lördags offentliggjordes resultaten och kinesiska muren, Taj Mahal och Machu pichu m fl drog in några nya världsdelar i underverksindustrin. Och för att inte riskera att hamna utanför hela uppmärksamheten gick Egypten ut och påminde världen om att det hela var en oseriös ploj som inte var värd nåt. Pyramiderna är fortfarande "det enda underverket i världen", basta, sa högstahönset för Supreme Council for Antiquities. För att förtydliga förklarade han också att tävlingen saknade värde eftersom "the masses do not write history". Så då vet vi det.

Inga kommentarer: